Dušan Basalo na Samitu 100 lidera Jugoistočne Evrope

U Sarajevu je 27. i 28. maja održan Samit100 biznis lidera Jugoistočne Evrope u organizaciji Združenja menadžera Slovenije, Srpske asocijacije menadžera i Hrvatske udruge poslodavaca. Glavne teme ovogodišnjeg Samita100 bile su poboljšanje regionalne saradnje kroz prepoznavanje potencijala u oblasti brendiranja regiona, turizma, infrastrukture, transporta i logistike, hrane i pića, IKT usluga i energije.

Jedna od tema o kojoj se posebno diskutovalo na panelu „Nova energija, inspiracija i inovacija“ su mladi privrednici i odgovornost države da obezbedi uslove da mladi privrednici brže napreduju, kao i lična odgovornost preduzetnika za svoj uspeh. Jedan od panelista, Dušan Basalo, Senior Partner u Atria Grupi, je posebno istakao da svaka generacija ima svoje navike i principe rada, da među njima ima oni koji su vredni, ali onih koji to i nisu, te da se stvara prevelika fama oko “milenijumske generacije” i njene različitosti u odnosu na prethodne generacije. Takođe, prema Dušanovim rečima, mladi preduzetnici su lično odgovorni za svoj uspeh i da moraju biti proaktivni, a jedan od ključnih faktora za uspeh je neformalno obrazovanje koje nikako ne sme ostati protokolarno i pro forme.

panel

Samit100 je okupio biznis lidere Jugoistočne Evrope iz najrazličitijih industrija. Diskusije, paneli i predavanja tokom ova dva dana su pokazali da se svet razvija na neverovatno brz način, a da će se taj razvoj samo ubrzavati, nikako usporavati. Ono što je za našu kompaniju bilo značajno je da su svi predavači i panelisti kao ključni činilac tog razvoja naveli – liderstvo. Upravo iz tog razloga je panel na kojem smo uzeli učešće bio veoma posećen, interaktivan i probudio interesovanje, kako učesnika, tako i medija.

Na Samitu su iznešene informacije da će u narednih 5 godina nestati svaka 3 firma u SAD upravo zbog promena koje su izuzetno brze. One će biti zamenjene novim kompanijama čiji će lideri moći da odgovore na nove izazove i promene. Slična je situacija i u Evropi, gde Atria Group ima svoje kancelarije  i gde realizuje aktivnosti. Dakle, razvoj liderstva će, vrlo izvesno, biti ključna tema i u godinama koje dolaze.

Dule2

Dušan Basalo,
Senior Partner Atria Group


logo-1-5

Samit 100 2016. je na jednom mestu okupio poslovne i političke lidere iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije i Crne Gore. Samit 100 je pružio učesnicima mogućnost da razmotre pitanja za unapređenje regionalne saradnje i ekonomski rast zemalja Zapadnog Balkana.