Tipovi ličnosti

Process-Communication-Model

Po Process Communication Model-u, svako od nas predstavlja jedinstvenu kombinaciju od šest različitih tipova ličnosti. Metaforično, svaka osoba predstavlja šestospratnu zgradu u kojoj svaki tip ličnosti čini jedan sprat i što je sprat niži to je zastupljeniji u ličnosti i više se koristi. Prvi sprat čini osnovu zgrade i najviše utiče na naše ponašanje. Šest tipova ličnosti su: “Dreamer”, “Harmoniser”, “Persister”, “Rebel”, “Promoter”, “Thinker”. Svi oni imaju drugačije poglede na svet, preferirano radno okruženje, prioritete u poslu itd.. Predstavićemo za početak samo njihove osnovne karakteristike:

Thinker

Thinker je izuzetan u organizovanju aktivosti i detaljnom planiranju. S obzirom da rado preuzima odgovornost dobrodošao je kako u ličnim, tako i u profesionalnim odnosima. Kada sa drugima deli svoje ideje, to čini potkrepljujući sve aspekte čunjenicama i logički strukturisano. Strukturisan pristup radu i priznanje njegove ekspertize su ono što je njemu najznačajnije.

Persister

Persister je osoba koja svet posmatra i procenjuje svet kroz svoje stavove, mišljenja i vrednosti. Karakterišu ga čvrsti moralni i etički standardi i izuzetno je pronicljiva osoba. U komunikaciji sa drugima Persister je veoma zainteresovan da predstavi svoje mišljenje i čuje tuđe. Pored toga, izrazito je posvećen svom ličnom i profesionalnom razvoju.

Harmoniser

Harmoniser je prijatna, saosećajna osoba osoba koja svet oko sebe posmatra kroz emocije. Kada i osobe sa kojima stupa u kontakt takođe uviđaju važnost njegovih osećanja, Harmoniser to izrazito ceni i poštuje. U odnose unosi empatiju i harmoniju i potrebno mu je da se oseća prijatno, da ga ljudi prihvate kao osobu i pokažu da im je stalo do njega.

Rebel

Rebel je kreativac koji pronalazi rešenje tamo gde ih drugi ne vide. Spontan je, razigran i sposoban da unese zabavu čak i u najmonotonije zadatke. Pored toga, karakteriše ga spontanost i reagovanje po principu “Sviđa mi se / ne sviđa mi se”. Druge osobe u njemu vide veliki izvor pozitivne energije i zabave, pa je zato rado pozivan na brojna okupljanja.

Imaginer

Imaginer je introspektivna i maštovita osoba. Često razmišlja o sebi, životu i svim mogućim scenarijima i varijantama različitih događaja.  Zbog toga mu je često potrebno da ostane sam. Kada razgovara sa ljudima, on ne daje mnogo činjenica, već češće iznosti svoju analizu brojnih hipoteza i opcija, pre nego li dođe do zaključka.

Promoter

Promoter već pri prvom kontaktu odaje utisak šarmantne , dopadljive osobe. Izrazito je snalažljiv i za njega se može reći da pronalazi izlaz u svakoj situaciji. U svemu što radi njemu je neophodna dinamika i izuzetno mu je važno da se u svakom trenutku oseća živim.  Promoter je osoba koja komunicira direktno i u razgovoru voli odmah da pređe na poentu.