6 najčešćiš grešaka koje sigurno praviš pri držanju prezentacija | Atria Group
6 najčešćiš grešaka koje sigurno praviš pri držanju prezentacija

6 najčešćiš grešaka koje sigurno praviš pri držanju prezentacija

Vrhunske prezentacijske veštine nisu nešto sa čime se rađate, one se unapređuju vežbom kao i svaka druga veština. Osobe koje nisu profesionalni javni govornici i koji se nisu trudili da unaprede svoje prezentacijske veštine, često prave greške prilikom držanja prezentacija, a da nisu ni svesni njih. Čak i pri svesnosti svog neznanja, često se dešava da ne znamo tačno ŠTA je potrebno ispraviti. Ovo su 6 najčešćih grešaka koje se prave prilikom javnog nastupa:

1. PREZENTACIJSKE VEŠTINE – GESTIKULACIJA, POKRETI I FACIJALNA EKSPRESIJA

Koristite pokrete i gestikulaciju malih razmera. Većina prezentera početnika se plaši da zauzme previše prostora, u želji za izbegavanjem „isfoliranog stava“. Međutim, kretnja u prostoru daje veliku dinamiku prezentaciji. Takođe, približavanjem i udaljavanjem od publike pomažemo im da ostanu fokusirani i skoncentrisani na našu priču. Takođe je bitno dosta gestikulirati rukama, jer to daje veliku dinamiku našoj prezentaciji. Međutim, preterivanje u gestikulaciji može da dekoncentriše našu publiku i da im postane iritantno. Publika želi da im prezentaciju drži ljudsko biće, a ne robot. Zato je značajno da pokazujemo emocije na našem licu, da se i nasmejemo, da pratimo izrazima lica ono što pričamo.

2. PREZENTACIJSKE VEŠTINE – GOVOR

Govorite sa slabom energijom. Ovaj problem se ne dešava samo početnicima. Veliki broj prezentera se ne trudi da uloži veću energiju i trud u svoju prezentaciju. Na ovaj način publici izgledaćete nezanimljivo i bez entuzijazma. Potrebno je da unesete više energije prilikom držanja prezentacije, jer ćete na taj način pridobiti poverenje od publike i njihovu pažnju. Takođe ne treba pričati previše brzo, usporite! Koristite pauze. Vaše glavno oružje je govor.

3. PREZENTACIJSKE VEŠTINE – PRIPREMA I VEŽBA

Niste se pripremili dobro i dovoljno vežbali. Početnici naravno ne znaju na koji način da se dobro pripreme, dok će iskusni prezenteri napraviti istraživanje oblasti iz koje drže prezentaciju i tako će steći samopouzdanje i uverenje da će uspeti da odgovore na bilo koje pitanje koje publika uputi iz oblasti prezentacije. Vežba vaše prezentacije je jedan od ključnih faktora za uspešno prezentovanje. Iskusni prezenteri će svoje prezentacije uvežbavati sa prijateljima, rodbinom ili kolegama. Na taj način zapamtićete svoju prezentaciju i steći samopouzdanje koje je veoma značajno za držanje prezentacija.

4. PREZENTACIJSKE VEŠTINE – ORGINALNOST

Preuzimanje rizika. Dosta prezentera početnika igra na sigurno pa tokom pripremanja prezentacije ne želi da rizikuje i da ubace u nju nešto orginalno. Na taj način održaćete dosadnu prezentaciju i nećete privući pažnju publike. Probajte nešto neočekivano i na taj način probajte da pridobijete publiku.

5. PREZENTACIJSKE VEŠTINE – VREME

Prezenujete previše informacija. Veliki broj početnika oseća obavezu da moraju da prezentuju sve materijale koje su pripremili za prezentaciju, čak i ako to znači da će puno prekoračiti vreme koje su dobili za njeno držanje. Zato je potrebno vežbati svoje prezentacije i na taj način odrediti potrebno vreme za njeno držanje i eventualno izbaciti određeni deo materijala iz prezentacije kako ne bi prekoračili vreme.

6. PREZENTACIJSKE VEŠTINE – POGLED

Fokusirani ste samo na jedan deo publike. Ostvarite stabilan kontakt očima sa ljudima u publici. Ipak, ne treba gledati samo u jedan deo publike nego raspodeliti pažnju na sve delove prostorije. Poznato je “pravilo tri sekunde“ po kome se govornik na jednoj osobi u publici u direktnom kontaktu očima treba zadržati tri sekunde nakon čega treba preći pogledom preko ostatka publike pre nego što se pogled ponovo ne zaustavi na nekome. Gledanje u samo jedan deo publike sve vreme može u ostalim ljudima probuditi osećaj zapostavljenosti, dok previše često prelatanje pogledom preko ljudi koji vas slušaju može biti doživljeno kao nestalnost.

Ukoliko imate uskoro neku važnu prezentaciju, želite da se pripremite, da unapredite svoje prezentacijske veštine ili da vežbate pred publikom, pridružite nam se na sledećem otvorenom treningu „Professional Presentation Live“, koji će se održati 24. maja 2019. godine u prostorijama kompanije Atria Grup.Za više informacija o ovom programu, prijavi i njegovoj ceni kontaktirajte nas putem telefona 011/4123-410 ili 060/029-0069 ili na se prijavite putem linka PPL.

Ostale vesti