Da li nam je neophodan balans između poslovnog i privatnog života? | Atria Group
Da li nam je neophodan balans između poslovnog i privatnog života?

Da li nam je neophodan balans između poslovnog i privatnog života?

Sve za šta se vredi boriti dovodi do poremećaja ravnoteže u vašem životu

 

Kao profesionalni kouč, podržavam svoje klijente prvo da shvate motivaciju iza svakog cilja koji oni donesu, a tek onda da razviju strategiju i preduzmu posvećene akcije ka željenim ishodima.

Balans između poslovnog i privatnog života je prilično česta tema na sesijama koučinga. U jednom trenutku sam imao osećaj da su ne samo klijenti, već i svi oko mene postali opsednuti idejom da balansiraju posao i život.

Balans znači biti u ravnoteži između 2 ili više polariteta.

 

Poreklo

Na osnovu Vikipedije, ravnoteža između posla i privatnog života je koncept koji uključuje pravilno određivanje prioriteta između „posla“ (karijera i ambicija) i „stila života“ (zdravlje, zadovoljstvo, slobodno vreme, porodica i duhovni razvoj). Ovo je povezano sa idejom izbora načina života.

Razdvojenost rad-slobodno vreme je izmišljena sredinom 1801. godine. Pol Krasner je primetio da antropolozi koriste definiciju sreće koja govori da treba da imate što manje razdvajanja „između vašeg posla i vaše igre”. Izraz „ravnoteža između posla i privatnog života“ prvi put je upotrebljen u Ujedinjenom Kraljevstvu kasnih 1970-ih da bi se opisala ravnoteža između posla i ličnog života pojedinca. U Sjedinjenim Državama, ova fraza je prvi put upotrebljena 1986. godine.

Krajem 20. veka i rad i život (van posla) bili su mnogo jednostavniji nego danas.

 

Ravnoteža je mit

Danas je koncept ravnoteže između posla i privatnog života, po mom mišljenju, potpuna besmislica. Ravnoteža je mit koji mnoge ljude dovodi u opasnost. Danas je naš svet ispunjen uslovima, neizvesnim varijablama, složenošću u najjednostavnijim stvarima (kao što je odlazak na večeru sa ženom i dvoje dece) i nejasnoćama o tome šta će se sledeće dogoditi u ovom svetu koji se brzo menja. U takvoj situaciji, ravnoteža je mit. Umesto da pokušavamo da balansiramo između polariteta, trebalo bi da pronađemo najbolji način da ostvarimo sinergiju između njih.

„Ne postoji ravnoteža između posla i života. Sve za šta se vredi boriti dovodi do poremećenja u vašem životu.” Alain de Botton

 

Strast menja svet

Ako imate želju da postignete bilo šta veliko u svom životu, morate odustati od ideje ravnoteže. Umesto ravnoteže potrebna vam je strast, odlučnost, mentalni fokus i preuzimanje akcije. Za bilo kakav brz napredak, prvo moramo da postanemo neuravnoteženi. Ne postoji izuzetan umetnik, naučnik, sportista ili preduzetnik koji je krenuo na svoje putovanje sa ciljem da živi uravnotežen život. Veliki rezultati, bar u prvoj fazi puta, zahtevaju velika odricanja. Igranje uravnoteženo, u našim najvažnijim životnim ili poslovnim igrama, retko će doneti uspeh. Igrati uravnoteženo znači igrati da ne izgubiš. Ako ste živi, ambiciozni i inventivni sa visokim uspehom – već ste u disbalansu. Što više sledite svoje strasti, to ste više neuravnoteženi, a u isto vreme vaš život postaje jednostavniji.

Balans nije prvi izbor strategije za velika dostignuća.

 

Balans naspram koherencije

Lično menjam balans za koherentnost. Kada nešto ima koherentnost, svi njegovi delovi se dobro uklapaju. Reč koherentnost potiče iz latinskog jezika i znači „držati se zajedno“.

Dakle, umesto da tražim „statičku ravnotežu između 2 ili više polariteta“, želim da prihvatim promenu, pa čak i da je pokrenem. Želim da uživam u složenosti i ograničenjima koje život nosi. Umesto da budem uravnotežen u trenutku ili određenom vremenskom periodu, dajem sve od sebe da razvijem nove navike, da donosim teške izbore i da preduzimam posvećene akcije.

Umesto da održavam uravnoteženu strukturu, radije ulažem svoje vreme i energiju tamo gde su najpotrebniji u bilo kom trenutku.

* Ovaj članak je napisao Peđa Jovanović  i prvobitno  je objavljen na ličnoj veb stranici u aprilu 2017. godine dreambigactsmart.com