Fleksibilni modeli rukovođenja za svet koji se brzo menja | Atria Group
Fleksibilni modeli rukovođenja za svet koji se brzo menja

Fleksibilni modeli rukovođenja za svet koji se brzo menja

„…Postaje sve jasnije da oslanjanje na liderske kompetencije koje su ukorenjene u prošlosti više neće biti uspešno.“  O’Brien i Robertson, 2009.

Krajem 2020. jedan od naših klijenata nas je zamolio da predložimo novi model liderstva koji će pomoći njihovom menadžmentu da se uskladi nakon brzih promena koje su počele u martu 2020. Tada nisam bio siguran kako da pristupim ovom zahtevu. Jedini način na koji sam mogao da smislim bio je da proverim koje postojeće modele liderstva druge kompanije u industriji već koriste, ali nekako nisam verovao da bi ovo moglo biti efikasno rešenje. Na kraju, niti smo mi predložili rešenje, niti ga je klijent našao na tržištu.

Odgovor na ovaj zahtev stigao je u oktobru 2021. godine, nakon Savilove procene i obuke na treningu „Test sposobnosti i ličnosti“. Ono što sam naučio na ovom treningu značajno je promenilo moj pristup razvoju liderstva i ovo su moji zaključci:

 • Razvoj liderstva (i bilo koji drugi poslovni razvoj) ne treba da polazi od postojećih modela, već od poslovnih potreba.

Na neki način, ovo je jasno, ali postavlja se pitanje kako to zapravo izvesti? Kao konsultantska kompanija često dobijamo zahteve za razvoj, bez jasne ideje o individualnim potrebama svakog lidera/pozicije. Obično šaljemo ponudu zasnovanu na postojećim modelima liderstva. Što jednostavniji model koristimo, to je lakša implementacija. Istovremeno, veća je verovatnoća da to neće biti relevantno za sve učesnike. 😞

Kada je situacija stabilna, to nije veliki problem jer uvek možemo pronaći model koji najviše odgovara potrebama klijenta. Međutim, kada se stvari menjaju, ovaj pristup postaje kritičan. Jednostavno, kako se poslovne potrebe menjaju, mora se promeniti i uloga lidera.

Pa, šta je alternativa?

„Liderstvo u budućnosti se manje odnosi na teoriju idealizovanog modela liderstva, a više na praktičnu sposobnost vođenja kroz autentičnost i inspiraciju, dajući energiju i pripremajući sebe i druge da donesu prave izbore u datoj situaciji.” Hačins, 2012.

 • Umesto da krenemo od postojećih modela, pođimo od postojećih poslovnih potreba

Zapitajte se: „Koji su najvažniji poslovni rezultati koje želim da postignem u narednih godinu do dve? U kojim oblastima su ti rezultati?“

Na slici ispod možete videti 9 poslovnih oblasti koje pokrivaju sve. Izaberite od 2 do najviše 4 kartice u koje se uklapaju vaši željeni poslovni rezultati.

Saville Assessment alati

 

Dakle, vaša liderska uloga (u narednom periodu) treba da podrži dostignuća u odabranim oblastima. U te 2 do 4 oblasti vi, kao lider, morate da se razvijate i rastete kako biste održali poslovne procese.

U primeru ispod prioritet imaju zelene kartice.

Saville assessment

 • Na drugoj strani izabranih kartica možete pronaći liderske uloge.

Svaka kartica ima 2 različite uloge koje podržavaju rast u odabranoj oblasti. Sa svake kartice treba da izaberete jednu ulogu koja je za vas relevantnija. Kada ovo završite, imaćete svoj lični model liderstva (2 do 4 rukovodeće uloge) za naredne jednu do dve godine.

U ovom konkretnom primeru prvi prioritet imaju uloge katalizatora i tragača za razvojem, a drugi prioritet imaju uloge inspiratora i stručnog savetnika.

Saville Assessment

 

 • Svaka od ovih liderskih uloga ima srodne kompetencije

Uz pomoć sertifikovanog konsultanta možete odabrati 3 do 4 ključne kompetencije i 1 ili 2 prateće kompetencije. Kao rezultat ovog procesa dobićete:

 • Personalizovani model liderstva koji je proizašao iz poslovne potrebe;
 • Ključne i prateće kompetencije koje se mogu koristiti kao osnova za vaš razvoj u naredne jednu do dve godine, kao i osnova za godišnji pregled učinka.

Koje su druge sjajne stvari koje se mogu kombinovati sa ovim pristupom?

 • Sa Saville Assessment Wave izveštajima možete dobiti informacije o svom prirodnom talentu kako biste demonstrirali odabrane kompetencije;
 • Možete dobiti informacije o motivaciji i podeli talenata, kao i o normativnoj i ipsativnoj podeli za odabrane kompetencije;
 • Možete kreirati razvojni program na osnovu odabranih kompetencija;
 • Možete definisati KPI;
 • Posle nekog perioda možete da uradite procenu učinka koristeći 360 ili centar za procenu.

Dakle, imate kompletno rešenje za upravljanje talentima i razvoj liderstva.

Saville Assessment Wave

Više informacija o Saville Assessment portfoliju možete pronaći na ovom linku.

Atria Group je zvanični reseller partner za ex YU region.

Naredni treninzi Saville Assessment metodologije su:

Intervju zasnovan na kompetencijama, 25.02.2022.

Personality Test, 09. i 10.03.2022.

Ostale vesti