Najboljih 5 igara poslovnih simulacija | Atria Group
Najboljih 5 igara poslovnih simulacija

Najboljih 5 igara poslovnih simulacija

Rad od kuće, učenje od kuće, igranje igrica… naravno u kući! Kako spojiti ove tri različite oblasti u jednu, istovremeno učiti i zabavljati se, a da pri tom niko od ukućana ne može da prigovori „Samo igraš te besmislene igrice!“ Čak iako vam to kažu, jednostavan odgovor može biti: „Ovo nije igrica, ovo je poslovna simulacija!“

Iako ovo zvuči kao prilično dobar izgovor, u stvarnosti je potpuno istinito. Igre poslovnih simulacija su osmišljene da kroz značajnu dozu zabave prenesu učesnicima određena znanja i veštine, daju mogućnost bezbednog okruženja kako bi se prošlo kroz određena iskustva i naučilo iz uspeha i grešaka.

Tržište online igara poslovnih simulacija je prilično veliko i nekad nije lako izdvojiti one koje su kvalitetne i relevantne. S obzirom da od detinjstva igram skoro isključivo igre vezane za strategiju i simulaciju poslovanja, prilično sam upoznat sa onima koje su vredne pažnje i „log-inovanja“.

1. Virtonomics Entrepreneur

Simulaicja je namenjena prevashodno ljudima koji tek započinju svoje preduzetničko putovanje. Ona vas uvodi u realistično tržište na kojem je neophodno da pokažete svoje menadžerske i preduzetničke veštine, steknete iskustvo preživljavanja i razvoja biznisa. Pored praćenja finansija i tržišta, simulacija zahteva da održavate uticaj u lokalnoj zajednici, kreirate program lojalnosti kupaca, umrežavate se i povezujete sa drugim igračima na tržištu. Interesantan aspekt ove igre je da ne postoji kraj. Učesnici sami definišu ciljeve (kao i u realnom preduzetničkom biznisu), a najčešći cilj je da se izgradi uspešan biznis u kompetitivnom okruženju.

Posebna preporuka za: Početnike u preduzetništvu, Startape, Male preduzetnike kojima nešto „škripi“ u poslovanju, zaposlene u linijskom menadžmentu

Photo: https://virtonomics.com/

2.  Rise of Industry

Da li ste se nekada zapitali kako bi izgledalo da ste živeli početkom 20. veka i da ste vodili veliki biznis? U ovoj simulaciji uzimate ulogu velikog industrijalca koji gradi svoju imperiju podižući nove fabrike, transportne linije, sagledava prilike na tržištu i sklapa poslovne dogovore. Simulacija se fokusira na strateško razmišljanje, upravljanje rizicima i balansiranje resursa u izazovnim vremenima.

Posebna preporuka za: Menadžere na visokim pozicijama, menadžere zadužene za investicije, menadžere finansija, menadžere prodaje, preduzetnike

Photo: https://www.riseofindustry.com/

3. Innov8 BPM Simulator

Da li znate šta je Business Process Management (BPM) i kako utiče na poslovanje u kompanijama širom sveta? BPM je oblast koja je poslednjih godina u fokusu u svetu menadžmenta sa ciljem da identifikuje, analizira i unapredi ili optimizuje različite poslovne procese.

Sa igrom koju je kreirao IBM pod nazivom INNOV8, profesionalci mogu dobiti sjajne uvide u primenu različitih poslovnih modela i kako da se optimizuju u svrhu ostvarivanja profita.

U ovoj simulaciji, preuzećete vođenje agencije koja se bavi call centar uslugama, kao partner različitim velikim kompanijama. Vaš posao je da sagledate trenutni poslovni model i otkrijete zbog čega je neuspešan i koji poslovni model bi agenciju mogao dovesti do uspeha.

Posebna preporuka za: Preduzetnike, menadžere u visokom i srednjem menadžmentu, eksperte u oblastima poslovne strategije, BI, kreiranja proizvoda.

4. Salt Seller: A Commodity Pricing Simulation

U ovoj online simulaciji, učesnici igraju ulogu proizvođača soli koji se trudi da maksimizira profit svoje kompanije dok se takmiče sa konkurentima na tržištu. Igra je nastala na osnovu realne studije slučaja (“Ventures in Salt: Compass Minerals International”), a za cilj ima da pruži mogućnost učesnicima da iskuse izazove u definisanju cena proizvoda na zasićenom tržištu sa varijabilnom tražnjom.

Simulacija u fokusu ima teme kao što su donošenje odluka, osnove ekonomije i finansija, određivanje cena, ponašanje potrošača.

Posebna preporuka za: Menadžere na svim pozicijama, menadžere finansija, menadžere razvoja tržišta, menadžere u kontrolingu.

5. Hydro Laos Simulation

Simulacija učesnike stavlja u ulogu generalnog menadžera kompanije koja gradi hidroelektranu u Laosu. Uspeh u ovom poduhvatu zahteva dobro upravljanje odnosima sa kolegama, dobavljačima, klijentima, investitorima i lokalnom zajednicom, balansiranje njihovih interesa i adekvatnu komunikacionu strategiju u svakom trenutku.

Učestvujući u ovoj zabavnoj, interaktivnoj i realističnoj simulaciji, učenici dobijaju znanja iz:

  • profilisanja i prioritizacije učesnika u poslovnom procesu
  • strateškog razmišljanja i sagledavanja različitih aspekata projekta
  • donošenja odluka u uslovima suprotstavljenih interesa
  • upravljanja odnosima sa učesnicima u poslovnom procesu (stakeholders)
  • definisanja komunikacione strategije i izbora najadekvatnijih kanala komunikacije
  • balansiranja odnosa između finansijskih interesa i motivacije ljudi koji utiču na uspeh projekta
  • korišćenja mreže uticaja u cilju dobijanja adekvatne podrške

Posebna preporuka za: Menadžere svih nivoa, menadžere projekata, menadžere i zaposlene u oblastima logistike, investicija, izgradnje, investicija.

* Tokom poslednje 2 godine, Atria Group u projektima sa svojim klijentima koristi poslovnu simulaciju Hydro Laos, pre svega u radu sa timovima menadžera različitih nivoa, kao i u radu sa projektnim timovima. Simulacija se obično izvodi u grupama od 8 do 16 učesnika, mada je bilo i događaja u kojima je ova simulacija realizovana za čak 40 učesnika.  

Simulaciju obavezno prati tumačenje rezultata od strane konsultanta zajedno sa učesnicima pri čemu se analiziraju različiti potezi i akcije preduzete tokom simulacije. Jedan od najčešćih uvida učesnika (igrača) je važnost pravilnog balansiranja aktivnosti prema različitim učesnicima u poslovnom procesu, kao i neophodnost intenzivne komunikacije u vremenima krize. Za više informacija pogledajte OVDE.

Ostale vesti