Poboljšajte razvoj zaposlenih kroz koučing | Atria Group
Poboljšajte razvoj zaposlenih kroz koučing

Poboljšajte razvoj zaposlenih kroz koučing

Ako se radi na pravi način, koučing je efikasniji od treninga za razvoj zaposlenih. U današnje vreme HR-ovi najčešće koriste obuke i treninge radi razvijanja veštine kod zaposlenih koje su im potrebne.

U suštini, 82% kompanija nude in-house treninge da razvijaju veštine svojih zaposlenih, ali podaci pokazuju da je uticaj treninga na poboljšanje sposobnosti i veština i dalje minimalan (vidite grafikon 1).

Dobra vest je, međutim, da su treninzi samo jedan od metoda za razvijanje veština. Mnogi uspešni HR-ovi su to već shvatili i sada traže nove pristupe razvijanja svojih zaposlenih osim tradicionalnih kurseva i treninga. Praksa je pokazala da menadžeri koji primenjuju koučing imaju znatno veći uticaj na razvoj kompetencija svojih zaposlenih u poređenju sa drugim pristupima obuka i razvoja kadrova. (vidite grafikon 1).

Tri načina da unapredite svoje koučing veštine


Koučing je poseban pristup razvoju učinka kod zaposlenih, koji ima za cilj da unapredi rezultate pojedinca, kao i tima. U nastavku možete pročitati koja su to tri važna koraka prilikom planiranja, postavljanja i rada koučing programa:

1. Idite dalje od “menadžera kao kouča”:

Za uspeh koučinga kao razvojne intervencije od izuzetnog značaja je kreiranje sigurnog, podržavajućeg, ali i izazovnog radnog okruženja, kao i izgrađivanje odgovornosti među zaposlenima za sopstveni razvoj. Neophodno je uključiti sve svoje zaposlene u koučing program, da zajednički rade na svom razvoju, umesto da se oslanjaju isključivo na menadžere. Potrebno je da uče iz kolektivnog iskustva i prakse, a međusobnim koučingom mogu više da napreduju i da se razvijaju.

2. Naučite tim lidere koučingu:

Ovaj korak je važan, jer vaši rukovodioci timova su u svakodnevnom kontaktu sa svojim zaposlenima, vode ih, usmeravaju i potrebno je da ih razvijaju. Kompanija treba da omogući svojim rukovodiocima timova da nauče koučing veštine, kao i da im obezbede potrebni alati. Najefikasniji koučevi se fokusiraju na:

  • Korišćenje svojih ličnih snaga i iskustava i utrvđivanje tema na kojima će raditi sa svojim zaposlenima i na koji način.
  • Pomoć zaposlenima da indetifikuju svoje razvojne potrebe, utvrđivanje mogućnosti koučinga i pravca u kom treba zaposleni treba da idu radi razvijanja svojih performansi.
  • Prilagođavanje treninga različitim tipovima ličnosti.
  • Balansiranje vremena provedenog na planiranje i izvođenje koučinga 

3. Merenje rezultata koučinga:

Ako koučing ne može da se izmeri i proceni na određen način, teško da može da se unapredi vremenom. Merenjem rezultata koučinga i procenom napretka, lakše mogu da se isprave greške pri koučingu i radi na konstantnom poboljšanju koučing programa.

Izdvojite vreme za koučing i radite na razvoju svojih koučing veština. Gotovo je izvesno da će trebati i vama i vašoj organizaciji.

Ostale vesti