Prezentuj ili beži – Kako prevazići strah od javnog nastupa | Atria Group
Prezentuj ili beži – Kako prevazići strah od javnog nastupa

Prezentuj ili beži – Kako prevazići strah od javnog nastupa

  • Šta ako mi postave pitanje na koje neću umeti da dam odgovor?
  • Šta ako slučajno nešto “lupim”? Smejaće mi se.
  • Ja ne znam ništa! Blokiraće mi misli! Doživeću neuspeh.
  • Drugima će biti smešno ono o čemu govorim! Nikoga neće interesovati ono što imam da kažem!
  • Svi pogledi će biti usmereni u mene!
  • Drhte mi ruke, crvenim, znojim se, glas mi drhti! To su loši znaci! Izblamiraću se.

DA LI VAM JE OVO POZNATO?

Verovatno ste nekada u životu morali da govorite pred grupom ljudi, bilo da javno iznosite neke svoje stavove, mišljenje, da prezentujete izveštaj svojim kolegama, bordu direktora, da držite zdravicu i slično. Kako ste tada reagovali? Imali ste “pozitivnu” tremu ili ste se ponašali kao u gorepomenutom primeru?

Izjava pisca Marka Tvena: “Ljudski mozak je čudna stvar. Počne da radi u trenutku rađanja, a stane kad ustanemo da održimo govor.“, predstavlja najbolji dokaz da tremu pred javni nastup u određenom stepenu imaju svi, pa čak i javne ličnosti kojima nastupi u javnosti predstavljaju sastavni deo profesije. Određen stepen treme pred javni nastup je normalna i prirodna pojava, i nekada može čak da deluje i stimulativno, u smislu da se još bolje skoncentrišemo na temu o kojoj govorimo. Međutim, ukoliko ste se prepoznali u većini gorepomenutih pitanja, velika je verovatnoća da imate strah od javnog nastupa koji prevazilazi tremu. Strah se uglavnom manifestuje kroz čitavu seriju učestalih, na sebe usmerenih negativnih reakcija koje vas mogu sprečiti da se usmerite na zadatak koji imate pred sobom, na javni nastup.

ZAŠTO JE TO TAKO?

Suočen sa strahom, naš organizam nas priprema na reakciju „bori se ili beži“, koja je prirodna reakcija organizma u pretećim situacijama. Ova reakcija predstvalja potporni mehanizam koji omogućava svim višim organizmima iz životinjskog sveta da mobilišu veliki deo svoje energija, za kratko vreme, kako bi se suočili sa predatorima ili drugim pretnjama koje dolaze iz spoljašnje sredine a koje ugrožavaju njihov opstanak. Ova alarmna reakcija nam koristi u situacijama kada postoji realna opasnost po naš život. Na žalost, većina nas doživlja „bori se ili beži“ reakciju kao odgovor na situacije koje vidimo kao psihološki opasne, preteće ili preplavljujuće. Između ostalih, tu se nalazi i situacija javnog nastupa.

Pored naše procene ove situacije kao preteće, ima mnogo faktora koji mogu da podstaknu i da utiču na održavanje straha od javnog nastupa. Najčešći su: negativno iskustvo iz prošlosti, nivo stresa u tom periodu, identifikovanje sa negativnim iskustvima drugih, nisko samopouzdanje, nedostatak iskustva. Strah od javnog nastupa je oblik socijalne anksioznosti. On može da bude izražen kao teškoća da se govori pred drugima, kao nedostatak veštine da se pred drugima na adekvatan način izrazi, ili kombinovano.

KAKO PREVAZIĆI STRAH OD JAVNOG NASTUPA?

Kao i svaka druga veština i veština javnog nastupa se može uvežbavati.

Ukoliko imate neko ranije negativno iskustvo u javnom nastupu, to će svakako povećati verovatnoću da će te se svaki sledeći put osećati zastrašeno pred neki javni nastup. Međutim, jedno ili par negativnih iskustava nikako ne znači da ne možete da budete uspešni u prezentovanju i da prevaziđete strah od javnog nastupa. Sa druge strane, moguće je da nemate dovoljno iskustva ili da čujete svakakva iskustva od drugih ljudi koji vas mogu ometati.

Koji god da je razlog, ono što je potrebno da uradite jeste da stvorite nova pozitivna iskustva!

ŠTA VAM MOŽE POMOĆI?

Vežbajte! Najbolji način da steknete neku kompetenciju jeste da vežbate. Izložite se situacijama koje od vas zahtevaju da govorite pred drugima. To možete uraditi sami pred ogledalom, pred svojim bližnjim, prijateljima, ali i uz pomoć moderne tehnologije. Možda najbolji način za uvežbavanje veština prezentovanja i smanjenja straha od javnog nastupa može biti i prezentovanje pred projektovanom virtuelnom publikom. Jedan od programa koji vam u ovom slučaju može pomoći je Professional Presentation Live (PPL) program u okviru Atria Grupe.

javni nastup PPL

BEZ IKAKVIH STVARNIH RIZIKA, ALI U ŽIVOM I REALISTIČNOM OKRUŽENJU.

Ovaj program vam nudi sigurno okruženje, gde pred projektovanom publikom, kroz različite module možete uvežbati i pripremiti se za vašu prezentaciju. U “virtuelnoj sobi“ možete da pokažete svoje prezentacijske veštine pred virtuelnom komisijom koja je projektovana na zid, a tokom prezentacije dešavaće se niz stresnih situacija, sa kojima treba da se suočite. Na ovaj način, ne samo da ćete se suočiti sa vašim strahom, već ćete steći i iskustvo koje će vam pomoći da se pripremite za vašu sledeću prezentaciju.

STRAH MOŽETE DA POBEDITE SAMO AKO SE SA NJIM SUOČITE.

Strah da će se nešto desiti loše u toku vašeg javnog nastupa i stres koji doživljavate i pri samoj pomisli na javni nastup su veoma bitni faktori koji se treba osloboditi. Professional Presentation Live i za ovo ima rešenje.

PPL JAVNI NASTUP

Tokom same prezentacije pred virtuelnom publikom, prezenteru se meri nivo stresa uz pomoć biofeedback sistema, kako bi se utvrdilo emotivno stanje tokom same prezentacije, posebno u ključnim trenucima kada se dešavaju stresne situacije. Cela prezentacija se snima, tako da imate mogućnost da posle završenog treninga pogledate svoju prezentaciju, kao i kako ste reagovali u stresnim situacijama. Pregled snimka i informacije o nivou stresa, vam mogu pomoći da na što brži i efikasniji način otklonite strah izazvan nerealnim osećajem da će vaši nedostaci izaći na videlo i da ćete zbog toga biti ismejani. Ukoliko vi ili vaš konsultant primetite na snimku da postoje oblasti za razvoj, na licu mesta, u razgovoru sa njim, dobićete praktične savete kako da unapredite svoje prezentacione veštine i umanjite slabosti.

I ZA KRAJ – ŠTO BUDETE SIGURNIJI U SEBE, TO ĆE VAŠ STRAH OD ISTUPANJA PRED PUBLIKOM BITI MANJI.

I dok razmišljate o svom ponašanju pred javni nastup verovatno prepoznajete neke strahove i nedoumice koje imate. Verujemo da te nedoumice i strahove možete ublažiti, ako ne i rešiti vežbanjem. Verovatno možete da sebe već sada zamislite kako stojite ispred virtuelne publike i predstavljate svoju ideju, proizvod, izveštaj…a još na sve to u svakom trenutku možete da vidite koliki vam je stres i da naučite kako da ga smanjite.

Svoju priliku da uvežbate veštine prezentovanja i da smanjite strah od javnog nastupa imate već17. aprila, kada počinje otvoreni Professional Presentation Live program u okviru Atria Grupe.

Za više informacija o ovom programu, prijavi i njegovoj ceni kontaktirajte nas putem telefona 011/4123-410 ili 060/029-0013 ili na e-mail office@atria.rs

Ostale vesti