Šta je Wave Model i kako se koristi? | Atria Group
Šta je Wave Model i kako se koristi?

Šta je Wave Model i kako se koristi?

Saville Wave Personality Assessment je popularan izbor za procenu ličnosti kandidata i zaposlenih. Poslodavci ga često koriste kako bi osigurali ili doneli svoje odluke ne samo za zapošljavanje, već i za pozicije na koje postavljaju ljude i napredovanje pojedinaca u organizaciji. Kao takvi, rezultati testa prate zaposlene tokom cele njihove karijere u kompaniji.

Fleksibilnost koju nudi Wave procena ličnosti predstavlja veliki deo njene privlačnosti. Upitnik se zadaje isključivo online i procena se vrši kroz dva različita stila: profesionalni i fokusirani. Ovo omogućava poslodavcima da prilagode koliko će opsežan test biti na osnovu njihovih potreba.

Šta predstavlja Wave procena ličnosti?

Saville Wave Personality Assessment je psihometrijska procena koja omogućava poslodavcima da razumeju kako kandidati i zaposleni funkcionišu u timovima, u radnom okruženju i još mnogo toga. Rezultati omogućavaju kompanijama da oblikuju kulturu radnog mesta zapošljavanjem kandidata koji ne samo da imaju prave veštine, već i adekvatan profim ličnosti za tu poziciju. Na ovaj način, Wave Personality test pomaže da se pravi kandidat uskladi sa kulturom i okruženjem organizacije. Wave procena je pogodna za poslodavce i kandidate jer se popunjava online i šalje podnosiocu zahteva putem e-pošte. Test nije vremenski ograničen i postoje dve različite forme – kraća i duža. Verzija Professional Styles traje oko četrdeset minuta, dok verzija Focus Styles traje oko trinaest minuta.

Šta obuhvata Saville Wave test ličnosti?

Test ličnosti Saville Wave je kombinacija normativnog i ipsativnog testiranja. Početna pitanja su normativna i zahtevaju od kandidata da ocenjuju skup tvrdnji na devetostepenoj skali, dok je drugi set pitanja ipsativan i zahteva da kandidat izabere tvrdnje koje ga/je najviše i najmanje opisuju. Test je podeljen u četiri grupe. Četiri klastera se odnose na razmišljanje, uticaj, prilagodljivost i isporuku. Ovi klasteri se zatim razlažu na dvanaest delova, koji se dalje razlažu na trideset šest dimenzija. Iz dimenzija se izvode faseti.

Wave Model

Stilovi Wave procene ličnosti

Wave Professional Styles procenjuje 108 aspekata sa po dva pitanja – jedno o talentu, a drugo o motivu. Ovo omogućava poslodavcima da vide gde postoji jaz između talenta i motiva kod kandidata, nešto što je prilično jedinstveno u proceni ličnosti. Očekuju se raskoraci, ali oni koji su preveliki mogu biti razlog za zabrinutost. Profesionalni stilovi sadrže 216 pitanja. Wave Focus Styles je kraći i procenjuje samo 36 aspekata. Kao i duža verzija, ima dva pitanja po aspektu – jedno za procenu talenta i jedno za procenu motiva, a ukupno sadrži 72 pitanja.

Vrste pitanja

Formulacija pitanja ukazuje o kojoj vrsti pitanja se radi. Pitanja o talentima su direktno povezana sa nekim aspektom ličnosti i sadrže fraze „ja jesam“. Motivaciona pitanja su manje direktna i obično sadrže fraze kao što su „više volim“ ili „važno mi je“. Cilj svakog kandidata koji odgovara na upitnik je da minimizira jaz između ova dva odgovora na način koji je istinit, ali i dosledan.

Wave logo

 

Kako se pripremiti za procenu ličnosti Savilovog Wave-a?

Procene ličnosti su među težim psihometrijskim procenama za koje se treba pripremiti, jer su namenjene da pomognu poslodavcima da shvate ko ste, a ne da testiraju bilo koju određenu veštinu. Zbog toga, ćete često čuti da ne postoji tačan ili pogrešan odgovor. Međutim, kako Vaš posao u kompaniji može zavisiti od toga kako odgovarate na pitanja, ipak postoji u određenoj meri način da se bolje odgovori.

S obzirom da ne postoji čvrsto pravilo za procenu ličnosti, kako se onda najbolje pripremiti za test? Pre svega, zapamtite da je Vaš cilj da na sva pitanja odgovorite istinito, ali dosledno. Kada odgovarate, pokušajte da ne ocenite nijednu tvrdnju istom ocenom, ukoliko je moguće. Ako ih na kraju ocenite jednako, tvrdnje će Vam biti ponovo predstavljene i zatraženo da odaberete onu koja Vas najbolje opisuje i onu koja Vas najmanje opisuje. Ukoliko se nađete u ovoj situaciji, trebalo bi da se setite šta ste odgovorili na prethodni skup izjava i kako ste rangirali ove konkretne tvrdnje i date slične odgovore. Ovo je jedan od glavnih načina na koji možete povećati svoje šanse da se istaknete u Vašoj Wave proceni.

Saveti za uspeh

  • Budite dosledni u svojim odgovorima.
  • Pokušajte da minimizirate jaz između pitanja o motivu i talentu u istim aspektima.
  • Uradite test na mirnom mestu bez ometanja.
  • Pokušajte da ne odgovarate predugo, iako nema postavljenog vremenskog ograničenja.
  • Usredsredite se na to kako reagujete u radnom okruženju.
  • Neka vaša rangiranja tvrdnji budu dosledna između prve i druge vrste pitanja.

Zaključak

Pošto poslodavci koriste procenu Wave Personality i njene odgovarajuće izveštaje tokom čitavog životnog ciklusa zaposlenog, važno je da odgovarate na način koji odražava Vašu ličnost na radnom mestu i kako reagujete u poslovnim situacijama. Ovaj test je jedan od najboljih prediktora koje kompanija ima o tome kako ćete se ponašati i kakvu ćete ulogu preuzeti, ako budete angažovani, tako da može da utiče na uloge koje Vam se dodeljuju, kao i na Vaš napredak u firmi.

Vežbanje i priprema su ključni za dobar uspeh kao i kod bilo kog drugog psihometrijskog testa. Samo zato što test postavlja pitanja o Vašoj ličnosti, a ne direktno testira veštine, ne znači da je manje važan. Dakle, odvojite vreme da uradite testove za vežbanje i pogledate uzorke pitanja da biste se upoznali sa izgledom i načinom na koji upitnik vrši procenu. Zatim pregledajte opis posla i pokušajte da odgovorite na pitanja na način koji pokazuje i ističe kako Vi zaista ispunjavate zahteve spomenute u oglasu. Konačno, budite svoji i poslodavci će to primetiti. Ne postoji poseban rezultat za koji tražite. Vaš cilj je jednostavno pokazati poslodavcima ko ste Vi kao profesionalac.

Saville AssessmentSaville AssessmentSaville Assessment

“Wave” najmoćniji upitnik ličnosti za predviđanje performansi i potencijala

Ostale vesti